Länkstig

Dahlsamlingen

Unik samling av böcker inom pomologi (läran om frukt- och bärsorter), trädgårdsvetenskap samt landskapsarkitektur. Samlingen har tillhört Carl Georg Valdemar Dahl (1875-1959).

Om samlingen

Dahlsamlingen omfattar ca 110 hyllmeter material, tryckt mellan 1539 och 1959. Här finns monografier, tidskrifter, broschyrer, frökataloger, bibliografier, antikvariatskataloger och dessutom arkivmaterial i form av brev och bilder.

Bland samlingens 1 670 monografier hittar man så gott som alla pomologins klassiker. Till samlingen hör även Dahls och hustrun Elses skolböcker i bland annat matematik, kemi och engelska.

Många av de verk som finns i samlingen, som är skrivna på andra språk än svenska, är unika i en svensk kontext. Flera av exemplaren är också unika på olika sätt och innehåller bilagor och efemärt material – exempelvis Dahls eller tidigare ägares herbarier. Samlingen innehåller också flera äldre och mer sällsynta, handtryckta verk. Många av de äldre bokbanden är genom sin estetik och historia mycket intressanta också ur ett bokhistoriskt perspektiv, på grund av utseende, snitt, dekor eller andra aspekter.

Samlingen bär tydliga spår av sin donator och av personer som ägt delar av materialet innan det kom i Dahls ägo. Till ett flertal av monografierna har Dahl skapat egna porträtt av böckernas författare och en del av böckerna innehåller även dedikationer från respektive upphovsmän - till Dahl, eller till bokens tidigare ägare.

Monografier, folianter och en del periodika ur samlingen är sedan 2021 katalogiserade och sökbara i Libris och Supersök med frasen ”Dahlsamlingen”. För sökning i inskannad kortkatalog, se DahlKat i Gupea.

Förvärvshistorik

Samlingen testamenterades till Göteborgs universitetsbibliotek av Dahl själv. Donationen kom först till det som idag är Humanistiska biblioteket. Då Botaniska biblioteket etablerats 1969, flyttades samlingen dit, innan den fick sin nuvarande, huvudsakliga placering på Biomedicinska biblioteket 2012.

Gravensteiner, illustration ur Svenska fruktsorter, 1912. Litografi av Henriette Sjöberg.
Gravensteiner, illustration ur Svenska fruktsorter, 1912. Litografi av Henriette Sjöberg.
Foto: Gunnar Jönsson
Carl G. Dahls ex libris.
Carl G. Dahls ex libris.
Foto: Gunnar Jönsson
 George Brookshaw. Pomona Britannica, or a Collection of the Most Esteemed Fruits at present Cultivated in Great Britain. London, 1817.
George Brookshaw. Pomona Britannica, or a Collection of the Most Esteemed Fruits at present Cultivated in Great Britain. London, 1817.
Foto: Gunnar Jönsson
Dahl
Carl Georg Valdemar Dahl, 1875-1959.

Hitta samlingen

Samlingen finns i slutna magasin på Humanistiska och Biomedicinska biblioteken. Den är endast tillgänglig som läsesalslån.

Katalog
Monografier, folianter och en del periodika ur samlingen:
I Libris
I Supersök

Förteckning
På Biomedicinska biblioteket finns en kortkatalog över samlingen.
I Gupea finns en förteckning över samlingens innehåll. Detta är en PDF över den inscannade kortkatalogen, som är sökbar i fulltext.

Biomedicinska biblioteket
Medicinaregatan 4
413 90 GÖTEBORG
Telefon: 031-786 30 02

Kontaktformulär

Comtesse Clara Frijs, illustration ur Svenska Fruktsorter. Litografi av Henriette Sjöberg, 1912.
Comtesse Clara Frijs, illustration ur Svenska Fruktsorter, 1912. Litografi av Henriette Sjöberg.
Foto: Gunnar Jönsson

Text: Gustav Bäcklin.

Biografi

Carl Georg Valdemar Dahl (1875-1959) var professor, hortonom och en av Sveriges mest kända pomologer. Dahl tog examen som filosofie kandidat i Uppsala 1901. Han var föreståndare för Adelsnäs trädgårdsskola 1903–1910 och därefter för trädgårdsskolan vid Alnarp 1910–1940. Han publicerade en mängd arbeten, främst handböcker inom hortikultur och pomologi. Bland dessa märks särskilt handboken Pomologi, som utkom 1929.

Carl G. Dahl genomför okulärbesiktning av päron.
Carl G. Dahl genomför okulärbesiktning av päron. Alnarp, 1940.
Foto: Sydsvenskan
Carl G. Dahls namnteckning.
Närvaro i samlingen: Dahls namnteckning finns i många av böckerna.
Foto: Gunnar Jönsson
Carl G. Dahl
Dahl på tjänsteutövning i Alnarp, 1939.
Foto: Sydsvenskan
Carl G. Dahl
Carl G. Dahl.
Foto: Sydsvenskan

Forskningsuppslag

  • En översikt över samlingen, med dess innehåll. Vad är representerat, och hur speglar det tidsandan och materialets kontext?
  • Biografiska undersökningar.
  • Om botaniska verk, illustrationer och representation i Sverige och övriga världen. 
  • Historiska perspektiv på hortikultur och nyttoväxter. 

Har du fler forskningsuppslag som du vill dela med dig av? Tipsa oss gärna!