Länkstig

Iwan Ljunggrens bibliotek

Axel Fredrik Iwan Ljunggren (1884-1975) var en internationellt känd trollkonstnär, född i Göteborg. I Ljunggrens samling finns utöver böcker och tidskrifter om magi, trolleri och spiritism även inramade fotografier, samt kortlekar och efemera. Större delen av materialet är från 1900-talet.

Om samlingen

Iwan Ljunggrens bibliotek innehåller främst böcker om trollkonster som scenunderhållning, men också material om parapsykologi, militära tankeläsningsexperiment, spiritism, tankenötter, folktro, övernaturliga fenomen, gåtor och lekar. De böcker som behandlar trolleritrick har försetts med hemgjorda ämnesord i något skede, exempelvis ”Mentalism”, ”Close-up” och ”Kort”. Ljunggrens egen specialitet var korttrick och hans bibliotek innehåller bland annat nästan 400 kortlekar. I Anna Svenssons artikel Magi i magasinen, en del av Språkens magi: festskrift till Ingmar Sörhrman (s. 250) finns en detaljerad redogörelse för vilka språkområden samlingen omfattar och vilka delar av samlingen som tillkommit under vilka år.

Här bjuds man på en spännande inblick i den västerländska nöjesvärlden under 1900-talets början – emellanåt med inslag som idag upplevs som problematiska. Samlingen utgör ett ovanligt rikt och omfattande material och är idag en av världens största boksamlingar i sitt slag. Under hela 1900-talet var trolleriscenen en källa till fanzineutgivning och annan småskalig publikation, inte minst på Irland, vilket märks tydligt i broschyrdelen av Iwan Ljunggrens bibliotek. Små, egenutgivna titlar är flitigt representerade, ofta i form av hophäftade stenciler som såldes i förseglade kuvert. Bildmaterialet är också spännande, med många tekniska illustrationer som visar trolleritrick, samt "andefotografier", foton från nöjesbranschen, illustrerade anvisningar för hur man brottas med krokodiler och mycket annat.

Materialet är försett med accessionsnummer på inklistrade etiketter, med hänvisning till accessionskatalogen, som är uppställd i nummerordning.

Ett spännande material i samlingen är en handfull så kallade force books, en typ av rekvisita för trick med "tankeläsning". Force books ser vid första anblicken ut att vara böcker och tidskrifter, men deras innehåll är anpassat för att ge ett visst utfall vid interaktion med en publik. Exempelvis finns en "diktsamling" av Gustaf Fröding, som innehåller en och samma sida repeterad över 200 gånger. Detta är ett intressant exempel på svensk produktion av force books

I Ljunggrens samling ingick ursprungligen en rad "magiska apparater", också de rekvisita till olika trick. Apparaterna togs dock aldrig in i Humanistiska bibliotekets samlingar. Bland apparaterna kan nämnas Blommornas uppvaknande, Försvinnande fotogenlampan, Bjällerkaskaden, Den talande kaffepannan, Försvinnande fågelburen, samt Bord till väska. (Enligt uppgift ur Svenska trollkarlar.)

Stiftelsen Iwan och Eleonore Ljunggrens fond donerar årligen ekonomiska medel till medicinsk forskning. Stiftelsens tillgångar uppgår i dagsläget till över 45 miljoner kronor.

Förvärvshistorik

Enligt en artikel i Aftonbladet 25 mars 1928 bestämde Ljunggren redan detta år att samlingen skulle doneras till dåvarande Göteborgs Stadsbibliotek. Dock finns ingen exakt uppgift om när materialet kom till biblioteket. Det finns en anteckning daterad 17 april 1969 i handskriftsavdelningens accessionskatalog, om att arkivmaterial motsvarande 1 kapsel medföljde revisor Iwan Ljunggrens samling av böcker. Det betyder inte nödvändigtvis att böckerna kom till biblioteket samtidigt med arkivet. I bibliotekets årsberättelse från 1969-70 är ingen donation noterad.

Ellery Queen's Mystery Magazine
Ellery Queen's Mystery Magazine, en såkallad force book för demonstrationer av "tankeläsning".
Foto: Gunnar Jönsson
Iwan Ljunggrens bibliotek, proveniens
Idel stora namn ingår i proveniensen för Gaultiers Prestidigitation sans appareils från tidigt 1900-tal. Köpt från deVeres bokhandel i Paris av Harry Houdini, som givit den till C. A. Newmann "The Great". Från den senares bibliotek har många titlar förvärvats av Iwan Ljunggren. De utmärks av sin blindprägling på titelbladet.
Foto: Gunnar Jönsson
Revisor och trollkarl Iwan Ljunggren, 1884-1975.
Revisor och trollkarl Iwan Ljunggren, 1884-1975.
Foto: Oidentifierad

Hitta samlingen

Samlingen finns i slutet magasin på Humanistiska biblioteket. Den är endast tillgänglig som läsesalslån. Samlingen är katalogiserad i sin helhet. 

Katalog
Katalogpost i Libris
Katalogpost i Supersök

Förteckning
I Gupea finns en maskinskriven förteckning
I Alvin finns Ljunggrens egen accessions-förteckning

Arkiv
Ljunggrens arkiv i databasen Alvin

Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4
405 30 GÖTEBORG
Telefon: 031-786 17 45

Kontaktformulär

Bild på bokomslag, föreställande en djävul framför olika spelkort.
Illustration till bokomslag, av H.F.C. Suhr. Bilden har använts som affisch till en av Humanistiska bibliotekets utställningar om samlingen.
Foto: Håkan Granath
Ur Iwan Ljunggrens bibliotek.
Förlagsband ur Iwan Ljunggrens bibliotek.
Foto: Gunnar Jönsson
William Goldston, ur Iwan Ljunggrens bibliotek
William Goldston, ur Iwan Ljunggrens bibliotek.
Foto: Gunnar Jönsson
Samlade skrifter av Fröding, här som "force book".
Samlade skrifter av Fröding, här som "force book", rekvisita för "tankeläsning" med samma sida reproducerad gång på gång.
Foto: Gunnar Jönsson

Text: Anna Lindemark.

Samlingen är katalogiserad av Anna Lindemark.

Biografi

Axel Fredrik Iwan Ljungren föddes i Karl Johans församling i Majorna i Göteborg. Han studerade vid Göteborgs handelsinstitut och flyttade runt mellan olika anställningar. 1915 gifte han sig med Eleonore Albihn (1886-1972). Paret bosatte sig i Stockholm och Ljunggren startade så småningom en egen revisionsfirma.

I en artikel i Aftonbladet 1928 benämns Iwan Ljunggren som ”en av Stockholms skickligaste amatörtrollkarlar”. I publikationen Who's who in magic nämns att han uppträder med ”sleights, mental magic, illusions for clubs”.

Ljunggren var med i kretsen som bildade Svensk Magisk Cirkel 1946 och blev föreningens första revisor. Han var också under många år medlem av International Brotherhood of Magicians (IBM) och fungerade som dess svenske representant.

Anna Svenssons artikel Magi i magasinen avslutas med en uttömmande bibliografi över Iwan Ljunggren och hans liv.

William Goldston, ur Iwan Ljunggrens bibliotek
En del böcker är försedda med lås, kanske mer för att öka på känslan av hemligheter, än för att faktiskt hemlighålla något.
Foto: Gunnar Jönsson

Läs mer

Deepfekjade gubbspöken i kartong - om Iwan Ljunggrens bibliotek på Marginalia

Forcerat - om force books på Marginalia

Iwan Ljunggren på Magicpedia

Strömberg, Nils. Bland trollkarlar och trollkonster, (Sign. "Razor"), Aftonbladet 25 mars 1928.

The Sphinx, 1939, nr 3, s. 69. Här beskrivs ett av Ljunggrens trick.

Svensson, Anna. Magi i magasinen. I: Språkens magi : festskrift till professor Ingmar Söhrman (2017).

Forskningsuppslag

  • En översikt över samlingen, med dess innehåll. Vad är representerat, och hur speglar det tidsandan och materialets kontext?
  • Biografiska undersökningar. 
  • Jämförelser med andra liknande samlingar inom magi, scenkonst och underhållning.
  • Framställningar av scenkonst i äldre litteratur
  • Äldre tiders förevisningar av naturvetenskapliga experiment i underhållningssyfte. 
  • Pedagogiska framställningar av trolleritrick.
  • Trollerirekvisita. 
  • Småskalig utgivning och fanzinekultur inom trollerivärlden under 1900-talet.
  • Gränsöverskridande litteratur som behandlar militära ESP-experiment som t ex tankeläsning.
  • Tidig fotoretuschering och såkallade "andefotografier".
  • Utgivning av "force books" som rekvisita för framträdanden med "tankeläsning". 
  • Genus- och mångfaldsperspektiv på scenkonst.
  • Val och framställning av artisters persona inom 1900-talets scenkonst. 

Har du fler forskningsuppslag som du vill dela med dig av? Tipsa oss gärna!

Hjälp biblioteket

Läser du sanskrit? I samlingen finns material på detta språk. Vill du bidra till vårt arbete med samlingarna? Tveka inte att kontakta oss via kulturarvsteamet(at)ub.gu.se!