Länkstig

Jo Erich Kuhns exlibrissamling

Kuhn var tysk grafiker, konstnär, art director och företagare. Han var även samlare av exlibris och litteratur om bokägarmärken. En modern kulturman i Göteborg!

Om samlingen

Större delen av Kuhns samling omfattar litteratur om exlibris. Sammanlagt uppgår den till 72 arkivboxar med exlibristidskrifter, böcker och kataloger. I katalogerna och böckerna finns exlibris tryckta eller inklistrade. Samlingen representerar material från stora delar av Europa och är indelad efter land. Främst finner vi här ändå konst från Italien, Tyskland och Danmark. Här finns även ett antal arkivboxar med exlibris och litteratur från Argentina, Armenien, Storbritannien och USA. 

Majoriteten av samlingens innehåll utgörs av modern grafisk 1900-talskonst. 

Förvärvshistorik

Kuhn donerade själv sin samling till biblioteket. 

Kollage av Jo Erich Kuhns exlibris.
Kollage av Jo Erich Kuhns exlibris.
Foto: Gunnar Jönsson
Uppslagen exlibrisbok.
Uppslag ur Kuhns samling.
Foto: Gunnar Jönsson
Exlibris till Eva Lundgren skapat av Jo Erich Kuhn.
Exlibris till Eva Lundgren skapat av Jo Erich Kuhn.
Foto: Gunnar Jönsson
Porträtt av Jo Erich Kuhn (1925-2010)
Jo Erich Kuhn (1925-2010). Ur Göteborgs-Posten, 21 april 1985.
Foto: Lars Söderbom

Hitta samlingen

Samlingen finns i slutet magasin på Humanistiska biblioteket. Den är endast tillgänglig som läsesalslån.

Katalog
Samlingen är inte katalogiserad.

Förteckning finns i Gupea

Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4
405 30 GÖTEBORG
Telefon: 031-786 17 45

Kontaktformulär

Jo Erich Kuhns exlibris.
Jo Erich Kuhns exlibris.
Foto: Gunnar Jönsson
Ur Jo Erich Kuhns exlibrissamling.
Ur samlingen.

Text: Kristina Sevo

Biografi

Jo (Josef) Erich Kuhn föddes i Mainz/Rhein i Tyskland den 23 december 1925. Han började utbilda sig på Kunstgewerbeschule - Skolan för konst och hantverk i Mainz, 1940-1942, därefter blev han som 17-åring inkallad till krigstjänst och överlevde 3 år på en tysk minsvepare. Efter Andra världskriget, 1946, arbetade han som reklamchef för amerikanska Röda Korset. Han fortsatte att arbeta för de allierade vid det amerikanska Eucom Exchange Service fram till 1948.

Året därpå började Kuhn studera vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. Parallellt med studierna arbetade han som ateljéchef på Klingeners reklam- & dekorationsbyrå i Göteborg och efter att ha tagit examen 1951 grundade han tillsammans med hustrun, ingenjör Torborg Kuhn född Bergbrandt, företaget Pilreklam. Företaget gjorde sig känt för bland annat inredningsdesign på Svenska mässan och finns kvar än idag.

Under tiden arbetade Kuhn också med sin konst i form av grafik och exlibris. Flera gånger anordnade han även utställningar av målningar, grafik och teckningar av konstnärer från olika delar av världen.

Kuhn figurerade i många olika sammanhang i sin nya hemstad Göteborg. Han var kyrkvärd i Tyska kyrkan, där han öppnade ett kyrkomuseum i tornet. Han var ordförande i Deutscher Klub och medlem i Göteborgs konstförening och Utrikespolitiska föreningen för att nämna några. Hans politiska rättspatos och goda kunskaper i historia framgår i dagspressen, där han skriver flera inlägg i "Fria ord".

Kuhn och hustrun Torborg anlitades för att inreda olika butikslokaler och anordna utställningar. Han engagerade sig gärna i utställningar med tysk anknytning, exempelvis Gutenbergutställningen på Stadsbiblioteket i Göteborg 1969 och Berthold Brecht-utställningen på Nääs fabriker. I den senare uppvisades konst av grafiker som inspirerats av Brecht. 

Efter att de pensionerat sig, flyttade paret Kuhn till Lerum. 

Jo Erich Kuhn avled 10 februari 2010. 

Torborg Kuhns exlibris.
Torborg Kuhns exlibris.
Foto: Gunnar Jönsson

Forskningsuppslag

  • En översikt över samlingen, med dess innehåll. Vad är representerat, och hur speglar det tidsandan och materialets kontext?
  • Biografiska undersökningar. 
  • Bildurval.
  • Exlibris som konstform.
  • Trycktekniker.
  • Samlingens ordning och uppbyggnad. 
  • Konstnärer representerade i samlingen.

Har du fler forskningsuppslag som du vill dela med dig av? Tipsa oss gärna!