Länkstig

Oscar och Bertil Almgrens samling

Samlingen är skapad av Oscar Almgren - den förste i Sverige att utnämnas till professor i ”Nordisk och jämförande fornkunskap” i Uppsala, vilket var den dåvarande termen för Arkeologi. Materialet har senare kompletterats av Oscars son Bertil, även han professor i Arkeologi i Uppsala. Samlingen omfattar omkring 2 400 monografier och en mindre mängd särtryck, samt ett tiotal tidskriftstitlar. Sammanlagt upptar den 40 hyllmeter.

Om samlingen

Oscar Almgrens vetenskapliga bibliotek kompletterades även av sonen Bertil. Ett av samlingens stora värden är att det visar på den breda internationella utblick och det kontaktnät som Oscar och senare Bertil Almgren hade. Den tid då Oscar verkade var en viktig och formativ period för den arkeologiska vetenskapen. En mycket stor del av volymerna är signerade och har försetts med uppgifter om var och när de införskaffats. Åtskilliga är gåvor från kollegor, med mer eller mindre utförliga dedikationer. Detta gör att det är intressant att hålla ihop samlingen och även behålla sådant material som överlappar universitetets befintliga samlingar. Samtidigt fungerar samlingen fortfarande som underlag för referenser och utgör ett källmaterial för internationella jämförelser inom forskning med fokus på hällristningar och bronsålder.

Ett komplement till samlingen utgörs av den omfattande dokumentation som förvaltas av Svenskt hällristningsforskningsarkiv, inte minst i form av fotografier som bland andra Bertil Almgren bidragit med. 

Oscar var barnbarn till Knut Almgren som grundade K.A. Almgrens sidenväveri. Oscars far och farfar var bägge fabrikörer och grosshandlare och även politiskt engagerade. De var invalda i stånds- respektive tvåkammarriksdagen.

Förvärvshistorik

Samlingen donerades till universitetsbiblioteket 2022, av Svenskt hällristningsforskningsarkiv (SHFA). Den har tidigare varit placerad på Vitlycke museum sedan 2012, då den donerades till SHFA. Samlingen överfördes till universitetsbiblioteket i samband med att SHFA upptogs som forskningsinfrastruktur vid Göteborgs universitet. SHFA flyttades härvid till Humanistiska fakulteten vid universitetet och därmed blev det också naturligt att donera och flytta samlingen till universitetsbiblioteket. 

Att samlingen ursprungligen donerades till SHFA av familjen Almgren berodde framför allt på Oscars och Bertils stora vetenskapliga intresse för hällristningar, inte minst för ristningarna i Tanum.

Titeluppslag av August Maus bok om Pompeji, 1884.
Titeluppslag av August Maus bok om Pompeji, 1884.
Foto: Gunnar Jönsson
Dedikation till Oscar Almgren från arkeologen Greta Arwidsson.
Dedikation till Oscar Almgren från arkeologen Greta Arwidsson.
Foto: Gunnar Jönsson
Oscar Almgren
Oscar Almgren (1869-1945).
Foto: Okänd

Hitta samlingen

Samlingen finns i slutet magasin på Humanistiska biblioteket. Den är endast tillgänglig som läsesalslån.

Katalog
Samlingen är under arbete och delvis tillgänglig för sökning.
I Libris
I Supersök

Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4
405 30 GÖTEBORG
Telefon: 031-786 17 45

Kontaktformulär

Arkeolog Bertil Almgren (1918-2012)
Bertil Almgren (1918-2012).
Foto: Oidentifierad
Opuscula Archaeologica, Oscar Montelius, 1913. Oscar Almgrens namnteckning på omslaget.
Opuscula Archaeologica, Oscar Montelius, 1913. Oscar Almgrens namnteckning på omslaget.
Foto: Gunnar Jönsson
Omslag av Greta Arwidssons bok Vendelstile, 1942.
Omslag av Greta Arwidssons bok Vendelstile, 1942.
Foto: Gunnar Jönsson

Text: Anders Strinnholm 

Samlingen är delvis katalogiserad av Kristina Sevo. 

Biografi

Oscar Almgren (1869-1945) föddes i Stockholm och tog studentexamen vid Högre latinläroverket på Södermalm (Södra latin) 1886 och inskrevs samma år vid Uppsala universitet. Han avlade filosofie kandidatexamen 1889 och 1897 disputerade han som filosofie doktor och docent i jämförande fornkunskap.

Oscar Almgren blev den förste i Sverige att utnämnas till professor i ”Nordisk och jämförande fornkunskap”, även detta vid Uppsala universitet. 

Bertil Almgren (1918-2011) föddes i Uppsala. Han tog studentexamen 1936, blev filosofie licentiat 1946 och disputerade 1955. Han utnämndes till professor i arkeologi i Uppsala 1965, en tjänst som han innehade fram till 1984. Bertil var en av initiativtagarna till hällristningsmuseet i Tanum och var överlag mycket engagerad i populärvetenskaplig förmedling långt innan detta blev ett etablerat uppdrag för universitetet.

Oscar Almgrens söner Nils och Bertil, 1922.
Oscar Almgrens söner Nils och Bertil, 1922.
Foto: Okänd

Forskningsuppslag

  • En översikt över samlingen, med dess innehåll. Vad är representerat, och hur speglar det tidsandan och materialets kontext?
  • Biografiska undersökningar. 
  • Jämförelser med andra liknande samlingar. 
  • Framställningar av arkeologiska fynd och arbetsmetoder i äldre och nyare facklitteratur.
  • Pedagogiska framställningar av arkeologiska arbetssätt.
  • Arkeologisk praktik och etik i historiskt perspektiv.

Har du fler forskningsuppslag som du vill dela med dig av? Tipsa oss gärna!