Länkstig

Stig Roths miniatyrsamling

Fil dr Stig Roth (1900-1972), var chef för Göteborgs historiska museum från 1935. Han var en stor samlare av böcker i miniatyrformat. Böckerna i samlingen är tryckta under 1700-, 1800- och 1900-talet och omfattar blandade ämnen, däribland Shakespeares samlade verk, samt en hel del kuriosa.

Om samlingen

Totalt uppgår samlingen till 142 volymer. De flesta av dem faller inom kategorin "miniatyrer" eller "mikrominiatyrer", de senare med mått som understiger ca 2,5 cm i alla dimensioner. Flera av böckerna har tillhörande fodral och kapslar, vissa av dem med förstoringsglas för att underlätta läsningen i någon mån. De förvaras i en låda utformad som en bokhylla, vilken numera har försetts med glaslock. 

En sevärdhet i Roths samling är Galileos brev till Christina av Lothringen, ursprungligen från 1615, här i nytryck från Florens 1895, prydligt inneslutet i skalet av ett bok-ollon. 

Äldst är Een lijten psalm-book, ther utinnan the förnämbste psalmer som i Gudz försambling siungas, utgiven i Strängnäs 1661. Den finns också i samlingen i ytterligare 7 upplagor. 

Förvärvshistorik

Stig Roth sålde sin samling anonymt till dåvarande Göteborgs stadsbibliotek (nuvarande Universitetsbiblioteket) 1940. Syftet var att kunna ge en gåva till Finlandsinsamlingen, Pro Finlandia, som fick ta emot den penningsumma som biblioteket betalade för samlingen. Medel för inköpet hade i sin tur donerats av bibliotekets ständige välgörare, apotekare Gustaf Bernström. I en artikel från 13 januari 1940, Böckernas Mikrokosmos, skriver GHT om överlämnandet av samlingen och hur man "i Stadsbibliotekets innersta [hade] nöjet att se samlaren avskedspyssla med sitt lilla bibliotek, som det nog kostar på att skiljas ifrån." 

Biblioteket hade inte haft särskilt många miniatyrböcker i sina samlingar före Roths donation. Som brukligt var vid mottagande av olika donationer under denna tid, införlivades de med det ordinarie beståndet. Endast accessionskatalogen för år 1940 (s. 373-376) avslöjar en förteckning som innehåller verk av både Goethe och Shakespeare, donerade av Pro Finlandia. Roths namn finns inte angivet, i enlighet med hans önskan att vara anonym. 

Med donationen följde också en rad handlingar rörande böcker i miniatyrformat. Senare har biblioteket mottagit ytterligare material rörande Stig Roth från hustrun Mona och 1990 överlämnades en samling brev och diverse biographica av fru Anna Greta Holm, Malmö. 

Stig Roths miniatyrsamling
Samlingen i sin specialtillverkade hylla.
Foto: Gunnar Jönsson
Ur Stig Roths miniatyrsamling.
Miniatyrer i kapslar med inbyggda förstoringsglas.
Foto: Gunnar Jönsson
Ur Stig Roths miniatyrsamling.
Ur Stig Roths miniatyrsamling.
Foto: Gunnar Jönsson
Stig Roth (1900-1972)
Stig Roth (1900-1972).
Foto: Wikimedia commons

Hitta samlingen

Samlingen finns i slutet magasin på Humanistiska biblioteket. Den är endast tillgänglig som läsesalslån.

Katalog
Samlingen är ännu inte katalogiserad.
Katalogpost i Libris
Katalogpost i Supersök

Förteckning
Förteckning över samlingen saknas i dagsläget. 

Roths arkiv i Alvin.

Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4
405 30 GÖTEBORG
Telefon: 031-786 17 45

Kontaktformulär

GHT om donationen av miniatyrboksamlingen.
GHT om donationen av miniatyrboksamlingen, 13 januari 1940.
Foto: GHT
Miniatyr ur Stig Roths samling. Boken får plats i ett hasselnötsskal.
Miniatyr ur Stig Roths samling.
Foto: Gunnar Jönsson
Ur Stig Roths miniatyrsamling.
Bok i bokollon: ett pappaskämt gömt i magasinen.
Foto: Gunnar Jönsson

Text: Anna Lindemark

Stig Roth och kollegorna vid doktorspromotionen 1937.
Doktorspromotionen 1937. Stig Roth med diplomet i hand, femte man från vänster omgiven av lagerkransade kollegor.
Foto: GHT

Biografi

Stig Adolf Roth var fil.dr, konsthistoriker, museiman samt intendent och museichef vid Göteborgs historiska museum. Föräldrarna, tandläkare Adolf Roth och Kjersti Davida Svensson var bosatta i Malmö.

Roth var verksam vid flera av Göteborgs museer: som amanuens vid Göteborgs museum och Göteborgs konstmuseum och senare som intendent och chef för Göteborgs historiska museum 1935-1965. Han medverkade som assisterande arkeolog vid utgrävningarna i Gamla Lödöse 1917 och 1919 och ledde utgrävningsarbetet vid Gudhems kloster 1928-1948.

Stig Roth hade ett brinnande konstintresse som etablerats tidigt, kanske under feriearbetet på Röhsska museet. Han hade kontakt med Röhsska museets grundare Axel Nilsson och dennes familj och agerade hjälpreda i utställningsarbetet.

Stig Roth som ung; sommarjobb på Röhsska museet 1916.
Stig Roth som ung; sommarjobb på Röhsska museet 1916.
Foto: Röhsska Museet

1926 gifte sig Stig med Mona S. Bratt, född 1902. Hon var dotter till köpman Gustaf B. Westerberg och hans hustru Olga. Mona Roth delade makens intresse för konst och kultur.

Stig Roth hade ett brett engagemang i Göteborgs kulturliv. Han var sekreterare för jubileumsutställningen, samt i konstutskottet 1923, sekreterare och intendent i Göteborgs konstförening 1933, styrelseledamot för Gunnebo slott från och med 1949, ordförande i svenska sektionen av Skandinaviska museiförbundet 1953-1956, samt ledamot i Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg 1944 och dess ordförande 1954.

Han skrev ett flertal konsthistoriska böcker och hade ett särskilt intresse för bland annat netsuke, japanska miniatyrfigurer. Förkärleken till det lilla tog sig med andra ord uttryck inte bara i samlandet av miniatyrböcker. Flera skrifter om just netsuke återfinns bland annat i Herbert Blomstedt Collection på Humanistiska biblioteket.

Under andra världskriget tjänstgjorde Roth som gruppledare för den svenska M-gruppen inom C-byrån, försvarets hemliga underrättelsetjänst. Här bistod man den norska motståndsrörelsen under Tysklands ockupation av Norge. I Roths uppdrag ingick att fungera som svensk befälhavare inom permittenttrafiken - de tåg som passerade Sverige och Göteborg på väg mellan Norge och Tyskland och bland annat användes för att deportera krigsfångar. Här hade han möjlighet att också genomföra sitt egentliga uppdrag: att samordna förbindelser mellan den norska hemmafronten och dess representanter på svensk mark. I gruppen ingick även museichefen Gustaf Munthe (1896-1962). Roth dokumenterade detta arbete i sin rapport Kontakt över gränsen vilken idag finns tillgänglig digitalt via en rad norska arkivinstanser och också finns i Universitetsbibliotekets handskriftssamling, i en tidigare plomberad kapsel som dock får öppnas idag. Efter krigsslutet belönades han med Haakon VII:s frihetskors.

Stig Roth vid utgrävning av gravplats.
Gudhems kloster. Stig Roth vid sitt sista fältarbete i klosterruinen. Han mäter in stengrunderna av västra längan, vid Forentorps gravplats.
Foto: Falbygdens museum

Läs mer

Elfving, Folke (1996). Kring Göteborgs museum: händelser, människor, minnen. Göteborg: Tre böcker. sid. 70-74.

Engström, Gösta (1966). Om miniatyrböcker. Stockholm: Sällsk. Bokvännerna

Göteborgs Högskolas Studentkår 1921-1931: Porträttalbum, utgiven av Göteborgs högskolas studentkår, Wald. Zachrissons Boktryckeri, Göteborg 1932 s. 45.

Stig Roth på Wikipedia

Stig Roth. Dagbok 1942 - 1945 via Arkivportalen, Norges Hjemmefrontmuseum

Stig Roth: "Kontakt over gränsen. Et svensk-norskt samarbete under Norges ockupation" via Arkivportalen, Norges Hjemmefrontmuseum

Vem är det : svensk biografisk handbok, 1969

Wulvaricht (2009). Spionage i Göteborg under andra världskriget: hemlig tysk och allierad verksamhet i Göteborg 1939-1945. Göteborg: Alruna. sid. 25-28.

Forskningsuppslag

  • En översikt över samlingen, med dess innehåll. Vad är representerat, och hur speglar det tidsandan och materialets kontext?
  • Biografiska undersökningar. 
  • Jämförelser med andra liknande samlingar av miniatyrböcker. 
  • Stig Roths försvarsengagemang under andra världskriget. 
  • Finlandshjälpen, Pro Finlandia och hjälpinsatser som riktats dit. 
  • Miniatyrböcker i Sverige, bokhistoria och samlare.
  • Tryck- och bokbinderitekniker för miniatyrböcker.

Har du fler forskningsuppslag som du vill dela med dig av? Tipsa oss gärna!