Länkstig

Vardagstryck

Biblioteket har en stor samling så kallat vardagstryck, som består av partitryck, teaterprogram, frökataloger, vykort och en hel del annat.

Om samlingen

Göteborgs universitetsbibliotek är ett av sju så kallade pliktbibliotek i Sverige. Detta innebär att vi får allt material som trycks i landet och större delen av det material som finns i vardagstryckssamlingen har kommit till biblioteket i form av just pliktleveranser. 

Samlingen kallas ibland kort och gott för OKAT (en förkortning för okatalogiserat), men eftersom benämningen inte säger något om innehållet och en del av materialet faktiskt är katalogiserat, har vi här istället valt att använda begreppet vardagstryck.

När det gäller äldre litteratur i bokform finns det mesta som är utgivet i Sverige även på Göteborgs universitetsbibliotek. Dock har vardagstrycket dessvärre gallrats hårt under årens lopp, ofta på grund av platsbrist. 

Vardagstrycket har samlats ämnesvis och sorterats kronologiskt eller alfabetiskt. Liknande samlingar finns på flera av de större svenska biblioteken, men idag är det endast Kungliga biblioteket i Stockholm och Lunds universitetsbibliotek som sparar allt tryckt material. Kungliga bibliotekets samling är störst och utgörs av ca 16 miljoner tryck.  

Det material som inte är katalogiserat är inte heller sökbart i våra vanliga bibliotekskataloger. Ibland finns enkla så kallade samlingsposter i Libris. Dessa beskriver en samling, men inte dess enskilda delar.

Vardagstryckssamlingen på Humanistiska biblioteket

Vardagstryck, småtryck, okatalogiserat tryck och efemärt tryck är olika benämningar på material som ursprungligen inte varit avsett att bevaras. Det är ofta tunna häften, pamfletter eller broschyrer, exempelvis reklam- och informationsmaterial från företag, institutioner, organisationer och föreningar. Här finns även telefonkataloger och teaterprogram.

Materialet är en viktig källa för forskning och studier.

Det äldsta materialet i Humanistiska bibliotekets vardagstryckssamling är från 1600-talet, men merparten av samlingen härrör från perioden 1850-1950. Nyare material förekommer i mindre omfattning och ett fåtal avdelningar är löpande, vilket innebär att där fortfarande tillkommer nytt material. Om inget annat anges för en viss samling, är den avslutad. 

Som ovan nämnt är materialet indelat i olika avdelningar och kategorier, vilka finns presenterade på universitetsbibliotekets webbplats

Vardagstryck, efemera, Göteborgs universitetsbibliotek, telefonkataloger.
Telefonkataloger.
Foto: Gunnar Jönsson
Akrivboxar innehållande material från olika utställningar, sorterade på ort.
Arkivboxar med material från olika utställningar, sorterade på ort.
Foto: Gunnar Jönsson

Hitta samlingen

En relativt liten del av Vardagstrycket finns sökbar genom samlingsposter i Libris och Supersök.

På Humanistiska biblioteket finns en ämneskatalog, som dock inte är tillgänglig för allmänheten. Fråga bibliotekspersonalen om hjälp. 

Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4
405 30 GÖTEBORG
Telefon: 031-786 17 45

Kontaktformulär

Bild på arkivboxar med material från Götaverkens verkstadsklubb.
Götaverkens verkstadsklubb.
Foto: Gunnar Jönsson
Bild föreställande arkivboxar med material från Svenska hälso- och sjukvårdens tjänstemannaförbundets (SHSTF) kongresser.
Material från Svenska hälso- och sjukvårdens tjänstemannaförbundets (SHSTF) kongresser.
Foto: Gunnar Jönsson

Textbearbetning: Kristina Sevo

Läs mer

Broman, Carina, 'Gamla trycksaker', Tabergs Bergslag., 2018 s. 9-26, 2018.

Iskin, Ruth & Salsbury, Britany (red.), Collecting prints, posters and ephemera: perspectives in a global world, Bloomsbury Visual Arts, New York, 2020 [2020].

Neiser, Wolfgang (red.), Luxuspapier, Buntpapier und Ephemera: die Sammlung Helmut und Dr. Juliane Färber im Historischen Museum der Stadt Regensburg, Universitätsverlag Regensburg, Regensburg, 2015.

Nilsson Nylander, Eva (red.), Nuets närhet, det förflutnas samtid: en antologi om vardagens tryck, Universitetsbiblioteket i Lund, 2025

Om KB:s vardagstryck

Om efemärt material på Marginalia

Forskningsuppslag

  • En översikt över samlingen, med dess innehåll. Vad är representerat och hur speglar det tidsandan och materialets kontext?
  • Hur har reklam och marknadsföring förändrats under de senaste 100 åren?
  • Historisk överblick över de svenska politiska partierna
  • Historisk överblick över företagskataloger

Har du fler forskningsuppslag som du vill dela med dig av? Tipsa oss gärna!